“Sosyal Medya Etiği ve Hukuku”
BEKAM Akademi seminerlerinin 5.si Gazeteci-Yazar Yakup Köse ve İstanbul Anadolu Sosyal Medya Derneği Kurucu Başkanı Bekir Tiryaki’nin “Sosyal Medya Etiği ve Hukuku” konu başlığıyla 19 Kasım Cumartesi BEKAM’da gerçekleştirildi.
BEKAM, "DİJİTAL OKURYAZARLIK VE DÖNÜŞÜM BECERİLERİ" başlığı ile 8 haftalık bir program düzenleyerek alanında uzman araştırmacıları ve konuya ilgi duyan katılımcıları bir araya getirmeye devam ediyor.
Bu hafta gerçekleştirilen seminerde Yakup Köse, “İnsan gözünün önündeki hazineyi görmezmiş, Çok zor şartlardan, çok zor zamanlardan geçerek buralara geldik. 15 Temmuz şehidi olan Halil Kantarcı’nın hayatını izleyip okumasını tavsiye ederim çünkü gençliğin abisi rolündeydi. Maddi durumu iyiydi çocukları vardı. 15 Temmuz akşamı darbe akşamında tankların üstüne çıkıp şahadet şerbeti içti. Hepimiz sosyal medya kullanıyoruz; Instagram, Twitter, TikTok… Özellikle TikTok’u kullanmalısınız. Bugün TikTok maalesef 5-6 aydır en çok etkileşim alan, en çok insana ulaşılan yer. Aynı zamanda kültür seviyemizin ne kadar düştüğünü gösteren bir pencere. Dezenformasyonun sadece haber anlamında değil, kültür anlamında da en ağır dönemini yaşıyoruz. Büyük bir fırtına, kasırga kopacak ve buna hazırlıklı değiliz fırtına bize doğru yaklaşıyor hem ekonomik hem kültürel hem ruhi hem de insani… Bu fırtınaya kendinizi nasıl hazırlayacaksınız? Kendi içselliğinizde… İyi okursanız, iyi kavrarsanız, iyi hazırlanırsanız çok farklı yerlere gelip aşabilirsiniz. Aslında hepimiz bir makineye bağlı yaşıyoruz yoğun bakımda olan bir hastanın fişi çekildiğinde o fiş çekildiği andan yok olup gider. Bizim bugün yaşarken fişimiz çekilse ölmeyiz ama hayat bize çok manasız gelir. Bizim fişimiz: telefon. Hepimiz makineler içinde hapsedildik.
Pandemiden sonra hayat değişti. Artık her şey evden olmaya başladı. İnsanlar daha çok teknolojiyle yakınlaşıp daha bağımlı oldular. Çocuklar 3 yıl okula gitmedi 2 senede psikolojik yapısı dersek 5 sene kaybettiler. Benim çocuklarımın elinden telefon tablet düşmüyor. Annesi, babası, dedesi, amcası hepsi o telefon olmuş… Gece atılan tweet sizi yattığınız yerden zıplatırsa siz özgür değilsiniz. Ahlak hukukun pıhtılaşmış halidir. Hukuk ahlaksız, ahlak hukuksuz olmaz.” şeklinde konuştu.
Seminerin devamında konuşan Bekir Tiryaki, “Sosyal Medya üzerinden asıl yapılmak istenen Ortadoğu’daki zengin kaynaklara hâkim olmaktır. Silah onlar için en son çare önce toplumu dijital medya aracılığıyla işliyorlar. Bizim ülkemizde de biz bunlara dönem dönem yaşadık. Dünyada dezenformasyona uğrayan ülkeler arasında %49 oranında birinci sıradayız. Dijital medyada ötekini önemsemeyen bencil, şantajcı, acımazsız, menfaate dayalı bir tutum ve davranış sergileyen yeni dünya düzeni başta kitle iletişim araçları olmak üzere bütün yol yöntem ve kanaları kullanmaktadırlar. Bunlar için etik ve ahlaki kural yok amacına ulaşmak için her türlü yalanı ve dezenformasyonu kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Seminer, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.