Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe - Sosyal Uyum
2011 yılında başlayan Suriye’deki iç çatışmalardan kaçarak ülkemize sığınan 3 milyon Suriyeli için BEKAM tarafından Sosyal Uyum kitabı yayınlandı. Türkçe ve Arapça olarak basılan kitapta acil durum rehberinden çocuk haklarına kadar birçok konu yer alıyor.
Bilim eğitim Kültür Araştırmaları Merkezi (BEKAM) Türkiye’de yaşayan Suriyeli Misafirler için “Ortak Geçmişten Ortak Geleceğe Doğru Sosyal Uyum” başlıklı bir kitap yayımladı. Türkçe ve Arapça olarak yayımlanan kitabın giriş kısmında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından bir alıntı da yer alıyor.
Suriyeli ilk göçmen dalgası, Türkiye’ye 29 Nisan 2011 tarihinde giriş yaptı. O günden bu güne yaklaşık 3 milyon Suriyeli ülkemizde misafir olarak yaşıyor. Suriyeli misafirlerin Türkiye’ye uyumlarına yardımcı olmak için hazırlanan kitapta; hem Suriyeli misafirler hem de diğer yabancı uyrukluların içerisinde bulundukları bu kadim coğrafyayı yakından tanımaları, yaşadıkları ülke ve coğrafya hakkında bilgi ve kültür sahibi olmaları amaçlanıyor. Kitap on bir bölümden oluşuyor. Ana başlıklar şu şekilde: Osmanlı-Cumhuriyet Dönemi Eğitim Geleneği ve Sistemi, Türk Siyasi Hayatı, Kısa Türkiye Tarihi, Türkiye’de Sağlık Sistemi ve İşleyişi, Erken Dönem Türkiye Mimarisi ve Belli Başlı Mimari Eserler, Türkiye Kültürü, Türk Edebiyatı, Türkiye’de Sivil Toplum, Türkiye’de Kadın ve Çocuk Hakları, Acil Durum Rehberi, Trafik Kuralları.
İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projede yayınlanan makaleler ise akademisyen ve eğitimcilerden oluşan bir ekip tarafından yazıldı. Yayın kurulunda; Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulukütük, Mehmet Ali Eminoğlu, Sever Işık, Doç. Dr. Gökçen Özkan, Dr. Eyüp Şenköy, Enes Günaslan, İsmail Yüksek, Emre Buharalı ve Celal Er yer aldı.
Kitabın önsöz kısmında şu ifadelere yer verildi; “Kitapta ele alınan konular özelde Suriyeli kardeşlerimizin genelde ise çeşitli sebeplerden dolayı ülkemize göç etmek zorunda kalan diğer misafirlerimizin, yaşadıkları bu topraklarda, hem gündelik hayatlarındaki yabancılıktan kaynaklanan sorunların giderilmesi noktasında hem de Türkiye insanı ile sosyal ve kültürel bütünleşme ve uyum sağlama noktasında önemli bir mesafe kat etmeye yardımcı olacaktır. Suriyeli ve Türkiyeli insanlar birbirleri hakkında bilgi sahibi oldukça ilgiler artacak ilgiler arttıkça da önyargılar azalacaktır. Kitapta konular ortalama bir eğitim seviyesine ve kültürüne sahip misafirlerimize yönelik anlaşılır bir dille hazırlanmıştır.
Kadim medeniyetinin bir gereği olarak mihmandarlık vazifesini daima hakkı ile eda eden ülkemize gelen tüm misafirlerimize hayırlı olması temennisiyle…”